03042020061538

Mission Kold Krig

Mission Kold Krig er et undervisningsforløb om Den Kolde Krig med vægt på Danmarks rolle, atomvåbenkapløbet mellem stormagterne og dets påvirkning af befolkningens hverdag. Forløbet inkluderer et besøg i Ejbybunkeren, der spillede en central rolle i Danmarks luftforsvar under krigen. Her deltager eleverne i rollespillet Mission Kold Krig, hvor de vil opleve ideologier, magtbalancer og politiske beslutninger på egen krop. Kan de stole på fjenden? Tør de nedruste? Er der spioner iblandt dem? Eleverne spiller i originale dragter, og agerer i forløbet som politikere, militær og befolkning. 

Forløbet er udviklet og afprøvet af gymnasielærer Dennis Borgvardt, og består udover besøget i bunkeren af lærerressourcer og kilder, der er sorteret i fanerne Før- og Efteropgaver. Forløbet er fordelt over ti sessioner. 

For en kortere forberedelse inden besøget i Ejbybunkeren anbefales opgaven Befolkningsgrupper i USA og Sovjetunionen, der findes under Føropgaver. Denne opgave kan hjælpe eleverne med at leve sig ind i de roller, de skal indtage i spillet. Samtidig giver opgaven nødvendige argumenter og brugbar baggrundsviden, der kan hjælpe dem, når de i spillet skal afgøre udfaldet af Cubakrisen.  

For en kortere efterbehandling af besøget anbefales en diskussion af besøget. Inspiration til denne kan findes her.

Materialer

Her finder du inspiration og materiale til undervisningsforløb om Den Kolde Krig.

Forløbsplan

Forløbsplanen skitserer hovedtrækkene i et undervisningsforløb om Den Kolde Krig fordelt over ti sessioner. Den indeholder desuden en kildeoversigt, hvor relevant materiale er optegnet. 

Find forløbsplanen her

Kildespørgsmål

Undervejs i forløbet skal eleverne arbejde med de kilder, der ligger under Før- og Efteropgaverne eller som der linkes til i selve forløbsbeskrivelsen. Få inspiration til diskussionsspørgsmål her.

Få mere inspiration til arbejdet med kildebehandling og kildekritik her og her.