31032020202104

Vær Fortberedt

Ikke langt fra Jægersborg station i Gentofte finder du Garderhøjfortet, der er det største fort i Københavns Landbefæstning. Men ikke kun den imponerende størrelse adskiller Garderhøjfortet fra resten af befæstningen. Fortet havde en ganske usædvanlig begyndelse, fordi politikerne ikke kunne enes om finansiering af fortet og af Københavns Befæstning.

Derfor tog en gruppe borgere selv affære. Almindelige danske borgere indsamlede den svimlende sum af 1,5 millioner kroner til fædrelandets forsvar - i en tid, hvor en øl kostede 5 øre – og fortet blev en realitet.

Fortet åbnede i september 2013 som formidlingscenter i samarbejde med Experimentarium og indeholder en del der er indrettet som det autentiske fort og en del der er indrettet med en interaktiv udstilling – begge dele er som noget helt nyt dejligt varme og tørre.

 

Forberedelse

Læreren læser en dramadokumentarisk historie op om Esben fra en lille landsby i Jylland, der rejser til hovedstaden for at tjene som soldat på Garderhøjfortet.

Forløbet

Klassen indrulleres på fortet og skal træne som soldater i fortets interaktive udstilling. De skal holde sig i form, så de kan løbe hurtigt og bære tunge kanonkugler. De skal kunne morse, for det er måden forterne kommunikerer med hinanden. De skal kunne affyre den store kanon og ramme rigtigt. Og de skal hjælpe ingeniøren med at planlægge soldaternes rute forbi de oversvømmede områder.

Ideer til Undervisningsforløb

Når forløbet er blevet booket og godkendt, modtager klassens lærer en lille vejledning omkring mulige undervisningsforløb. Herunder historien der kan læses op og ideer til efterforløb på skolen.

Klassetrin: 0 - 3. klasse

Hvor: Garderhøj Fortet, Garderhøjfort 4, 2820 Gentofte.

Ligger lige ved Jægersborg Station.

Varighed: 1,5 time

Fag: Tværfagligt mellem fagene dansk, idræt og historie.

Underviser: Formidlere fra Garderhøjfortet.

Pris: 550 kr. som dækker entré til fortet (250 kr.) og undervisningen (300 kr.).SKO

Materialer

Vær Fortberedt bringer eleverne tættere på historien og på hinanden. Besøget på fortet er med til at udvikle elevernes matematiske, naturfaglige og sociale kompetencer. Sammen skal de styrke deres evner til at afkode tekster og modeller, og hver for sig skal de afprøve deres fysiske formåen og vise, om de ville være blevet en god soldat i år 1900.

Undervisningsforløbet lægger op til et tværfagligt forløb mellem fagene dansk, natur/teknik, idræt og matematik. 
I undervisningen arbejdes med følgende begreber: 

Kortlæsning
Kodning
Statistik
Kondition
Koordinater

Før besøget får eleverne indblik i den historiske tid gennem fortællingen Der kom et brev om natten af Ida Toldbod. Eleverne får desuden udleveret en soldaterbog. I soldaterbogen er der øvelser, som eleverne kan arbejde med før og efter besøget. Når soldaterbogen er udleveret, omtales eleverne som menige. 

Øvelserne i soldaterbogen er med til forberede eller genkalde de aktiviteter, der er på Garderhøjfortet.  

Se mere under før- og efteropgaver og hent materialerne til forløbet her.